Dit huishoudelijk reglement is van toepassing op alle leden van onze club en op de ouders van de jeugdspelers.
Algemeen
- Van alle leden (spelers, speelsters, trainers en afgevaardigden) en ouders wordt zowel binnen als buiten het veld sportief en gedisciplineerd gedrag
- Persoonlijke belangen dienen in overeenstemming te zijn met het ploegbelang of hieraan ondergeschikt gemaakt te worden. Indien een speler niet als basisspeler staat opgesteld, mag zijn houding/gedrag nooit het functioneren van andere spelers of de ploeg negatief beïnvloeden. Indien een speler gewisseld wordt, dient hij zich positief te gedragen. Als daar behoefte toe bestaat, kan hij een toelichting vragen (op een gepast moment) aan de
- Sportieve kwesties worden ‘binnenskamers’ besproken. Niet langs het veld, in de kleedkamers of in een kantine. Kunnen problemen tussen een speler en de trainer (1°) niet opgelost worden, dan zal de JC (2°) of de TVJO , na onderling overleg, het probleem beslechten.
De club heeft een meldpunt voor persoonlijke problemen. Ombudsman Maghit Wahhabi en ombudsvrouw Stella De Raeve hebben voor iedereen een luisterend oor.
- Roken is verboden, net als alcohol- en drugsgebruik. Wees respectvol tegenover de jeugdtrainer, de scheidsrechter, mede- en tegenspelers, ouders, bestuur,… Geef een handdruk aan je trainer (jeugdcoördinator, bestuursleden, medewerkers) én je afgevaardigde, eventueel ook aan je medespelers bij je aankomst, maar ook bij het verlaten van de
- Er mag worden deelgenomen aan zaalvoetbalwedstrijden, schoolvoetbal, enz., maar
enkel na het inlichten van en de toestemming van de trainer of JC.
- Als jeugdspeler (en ook als ouder) van K.ST. ELEN gedragen we ons altijd beleefd en met respect naar andere mensen toe, zeker naar de scheidsrechter toe.
Aanwezigheid
- TRAINING
Elke training is verplicht!
Iedere speler, speelster dient op tijd, liefst 10′ voor aanvang, aanwezig te zijn in de kleedkamer (de trainer bepaalt dit concreet). Telaatkomers storen immers enorm het verloop van een training die al begonnen is.
De spelers wachten steeds in de kleedkamer, totdat de trainer hen daar komt halen (de trainer bepaalt dit concreet). In de kleedkamers blijven de ballen steeds in de voetbaltas!
Wie om grondige redenen (examens, ziekte,…) niet kan trainen, verwittigt altijd de trainer en geeft daarbij de reden van de afwezigheid aan. Dat geldt voor de groten, maar ook voor de allerkleinsten! Wanneer de trainingen of wedstrijden niet doorgaan wegens de weersomstandigheden worden jullie tijdig verwittigd.
Verwittig je trainers tijdig indien je een blessure hebt, blijf niet doorspelen met een blessure.
- WEDSTRIJD
Elke speler neemt steeds zijn identiteitskaart mee.
Voor uitwedstrijden komen we steeds op tijd samen op de afgesproken locatie. De trainer zal dit tijdstip na de laatste training aan alle spelers meedelen.
Niet tijdig aanwezig zijn, kan betekenen: minder spelen. Alléén de trainer bepaalt dit.
Ook bij thuiswedstrijden komen we steeds op tijd op het uur van de afspraak. Indien je niet kan spelen, deel je dit zo vlug mogelijk mee aan de trainer.
Kledij
- Als goede sportman/-vrouw draagt elke speler zorg voor zijn materiaal. Je voetbalschoenen moeten voor elke training of wedstrijd zuiver zijn.
- Je voetbaltas moet best het volgende bevatten: voetbalschoenen aangepast aan het terrein , wasgerief, regenjasje! (denk aan ons Belgische klimaat), badslippers, ondergoed, trainingskledij aangepast aan de weersomstandigheden, inclusief scheenbeschermers (verplicht te dragen tijdens ALLE trainingen), plastieken zak voor natte kledij én een plastieken zak voor de voetbalschoenen.
- Bij wedstrijden dien je in het trainingspak van de club naar de wedstrijden te komen. Je neemt steeds beide wedstrijd tenues mee naar de wedstrijd ( geel-blauwe outfit)
- Met het nieuwste outfit wordt niet getraind, dit dient enkel voor wedstrijden.
- Iedere speler draagt gepaste kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Lange broek en lange mouwen bij koud weer (vanaf wanneer wordt door trainer bepaald), regenjas bij regenweer.
Kleedkamer
- De kleedkamer is géén speelplaats! Ze dient enkel om zich om te kleden en te douchen. Corrigeer je medespelers indien nodig!
- We ruimen na de training zelf onze kleedkamer op en poetsen ze. Er is een beurtrol vanaf de U12. We doen dit vanzelfsprekend zoals het hoort. Toon daarbij vooral respect naar het clubbestuur! De betrokken jeugdtrainer/afgevaardigde controleert de poetsbeurt na gebruik van de kleedkamer.
- Het is verboden om met ballen te spelen, je schoenen te poetsen in de douches of in de douches te
- Er worden géén grapjes uitgehaald met de kleding van andere spelers! Ook wordt er absoluut niet getrokken of geduwd, noch verwensingen naar elkaar geroepen. We tonen altijd RESPECT & VERDRAAGZAAMHEID voor mekaar ongeacht de huidskleur, voetballende kwaliteiten en geslacht.
- Drankblikjes of flessen (liefst samenpersen), tape, lege shampoobussen,… gooien we in de
- Uit hygiënisch oogpunt is het dragen van badslippers in de kleedkamers zeker aan te raden!
- Ouders worden niet toegelaten tot de kleedkamers. Er is wel één uitzondering: bij U6 en U7 kan het toegestaan worden indien de trainer en afgevaardigde hulp nodig hebben.
- Tip voor de ouders: leer uw zoon of dochter zo vroeg mogelijk, om zichzelf te wassen en om te kleden.
Accommodatie
- Na afloop van elke training, dienen de verplaatsbare doelen van de velden gezet te worden. Ook bij het plaatsen en verwijderen van kegels, markeringshoedjes of ander klein materiaal, wordt er hulp van de spelers naar de trainer toe verwacht.
- Iedere training én iedere wedstrijd brengt elke speler zijn persoonlijke bal mee. Als er een buiten de afrastering komt, moet die onmiddellijk gehaald of gezocht
- Het is steeds verboden de kantine met voetbalschoenen te
- Na een wedstrijd gaan we, als ploeg gezamenlijk, naar de kantine. Onder begeleiding van onze trainer en afgevaardigde gaan we samen zitten aan de ‘koffietafel’, zowel bij uitwedstrijden als thuiswedstrijden. Geef je trainer, afgevaardigde en medespelers ook steeds een hand bij het verlaten van de accommodatie.
- Plaats de voetbaltassen in de kantine op elkaar (of in een andere aangewezen ruimte) en zorg ervoor dat deze niet in de weg
- Na de ‘koffietafel’ bij thuis- en uitwedstrijden, steeds het afval opruimen en het leeggoed naar de toog brengen. We laten géén ‘varkensstal’ achter, we ruimen de tafels af! Zo tonen we ons respect voor de vrijwilligers achter de toog. Stoelen best onder de tafel schuiven. Eventueel kan hierbij een beurtrol gehanteerd
Medespelers
- Alle spelers van groot tot klein, van heel getalenteerd tot minder getalenteerd, doen hun best en verdienen bijgevolg je kameraadschap. Geef nooit negatieve kritiek op een medespeler.
- Moedig steeds alle ploegen en spelers van onze club in alle omstandigheden
- Voel je nooit te goed om een andere ploeg uit de nood te helpen en wees
- Pesten en discrimineren wordt absoluut niet toegelaten binnen onze jeugdopleiding. Er zal hard tegen opgetreden worden. Indien je een vermoeden hebt, verwittig je onmiddellijk je trainer, of de JC of iemand van de cel ombudsdienst.
Verenigingsleven
- Als jeugdspeler wordt je verwacht deel te nemen aan onze clubactiviteiten (vb. ploeg van de week, eetdag, ploegenvoorstelling,…)
- Van de spelers vanaf U15 tot en met eerste elftal wordt tevens hulp verwacht bij enkele andere activiteiten van de club zoals het fluiten van jeugdwedstrijden.
Onnodige rode- en gele kaarten
Jeugdspelers (vanaf U15) die een ‘onnodige’ gele of rode kaart krijgen tijdens een jeugdwedstrijd, dienen dit goed te maken met het fluiten van een wedstrijd.
Het ‘onnodige’ karakter van een kaart wordt beoordeeld door de trainer i.s.m. de JC/TVJO.
Het moment van fluiten zal gekozen worden in samenspraak met de betrokken jeugdspeler. Deze taak niet uitvoeren, zal leiden tot het niet spelen bij je eigen ploeg!
Een rode kaart voor onsportief gedrag (natrappen, zware fout, slaan van tegenspeler, beledigen van de ref,…) wordt steeds gevolgd door een sanctie vanuit de club. De JC/TVJO, samen met de trainer bepalen de sanctie.
Speelgelegenheid
- Wie regelmatig traint, moet spelen.
UITZONDERINGEN:
Indien een speler een conditionele achterstand heeft (na blessure, tekort aan trainingen,…)
of een slechte mentaliteit heeft (op training / wedstrijd),
of een zichtbaar gebrek aan inzet vertoont tijdens de wedstrijd
of gesanctioneerd is door de club
- Steeds kan de betrokken jeugdtrainer deze speler opstellen naar eigen goeddunken. Dit kan bij de wedstrijden dus tot minder speeltijd leiden of zelfs géén selectie leiden.
- Vanaf de U21 hangt de individuele speeltijd tijdens de wedstrijd af van de wedstrijdomstandigheden. Dat kan betekenen dat de speeltijd voor sommige spelers, tijdens bepaalde matchen, zeer miniem kan zijn. Dit alles wordt enkel en alleen bepaald door de desbetreffende jeugdtrainer. Hierover is er géén inspraak, noch overleg! Van de jeugdtrainer van deze ploeg verwachten we wel voldoende pedagogisch inzicht om de minieme speeltijd, waar het kan, te compenseren!
- Studies primeren. Trainingen overslaan omwille van studies kan niet tot sancties leiden.
Aanvullen
- Indien er wordt doorgeschoven om een accuut spelerstekort in die andere ploeg, dus een noodsituatie, op te vangen, kan dat niet zomaar geweigerd worden! In dit laatste geval zal dat dan ook gebeuren in een beurtrol, zodat niet iedere keer dezelfde spelers moeten ‘depanneren’.
- Is er toch discussie (studie, vervoer, werk, persoonlijke problemen,…) dan zal de JC dit probleem in eer en geweten beslechten. Volgt de betrokken speler daarna niet de beslissing van de JC, zal hij niet meer mogen spelen bij zijn eigen team, totdat hij de andere ploeg ‘geholpen’ heeft. Hierbij wordt géén enkele inspraak geduld. Bij herhaaldelijke weigering kan verplicht ontslag uit de club volgen.
Testen bij andere verenigingen
- Testen bij een andere vereniging kan enkel op dagen dat je ploeg zelf geen activiteit heeft.
- Testen kan enkel na voorleggen van een officieel document van de andere club waarop de TVJO of GC moeten tekenen voor akkoord.
Enkel zo ben je in orde met de verzekeringen.
Mogelijke sancties
- Waarschuwing
- Extra activiteit ( extra beurt poetsen, extra wedstrijd fluiten, hulp inde club,..)
- Gesprek met trainer, JC of TVJO
- Verwijzing naar lagere ploeg
- Verminderen van speelminuten
- Training -of wedstrijdverbod
- Verwijdering uit de club
Verwachtingen t.o.v de ouders
- Ouders zijn erbij om de spelers op het veld aan te moedigen, NIET om te COACHEN (want wie wilt coachen, kan zich best aanmelden als jeugdtrainer bij onze JC…). Geef dus geen richtlijnen over hoe uw zoon/dochter of anderen moeten spelen, u weet immers niet welke opdrachten zoon/dochter heeft meegekregen van de trainer.
- Probeer de spelers te steunen door zo vaak mogelijk aanwezig te
- Moedig alle spelers aan, niet alleen de ‘goede’ spelers of je eigen kind.
- Geef géén negatieve kritiek langs de lijn. Indien er problemen zijn, richt u persoonlijk naar de desbetreffende jeugdtrainer of naar de JC, maar begin er nooit over langs het veld of in een kantine -> maak liever een afspraak voor een gesprek onder 4 ogen, voor of na de training in de week
- Geef geen commentaar op de scheidsrechter, geef hierin het goede voorbeeld aan je kind.
- Kijk naar de inspanningen van je kind en naar hetgeen hij/zij leert, NIET naar het wedstrijdresultaat. In onze club is opleiding en lange termijnvisie veel belangrijker dan resultaten.
- Zet geen overdreven druk op uw kind , maar stimuleer hem/haar om zijn/haar talenten te ontwikkelingen. Er zijn geen belangrijke matchen, wel belangrijke kinderen!
- Zorg, indien mogelijk, voor vervoer op verplaatsing. Wees bereid andere spelers mee te nemen in uw auto, indien er op verplaatsing wordt gespeeld. Wanneer men spelers meeneemt in de auto, rekenen we er ten zeerste op dat de bestuurder géén alcohol drinkt en dat alle spelers vastgeklikt in de auto zitten!
- Zorg ervoor dat uw kind waardevolle voorwerpen thuis
- Geef uw kind de kans om ook thuis verder te oefenen. Stimuleer uw kind
- Vraag géén voorkeursbehandeling voor uw kind. Voetbal is een
- Stimuleer uw kind tot het bijwonen van alle
- Leer uw kind zich zelf af te melden bij de trainer, indien het niet kan
- Gelieve de kledij van uw kind te merken (desnoods met pen of stift). Iedere speler in de kleedkamer draagt immers dezelfde uitrusting, dezelfde coachjas, hetzelfde trainingspak en draagt dezelfde voetbaltas.
- Onze club verwacht positieve medewerking en steun door jullie aanwezigheid op of deelname aan activiteiten (wedstrijden, eetfestijn, ons tornooi,…) door de club georganiseerd. Een goede jeugdopleiding kost handenvol geld en kan niet alleen bekostigd worden met lidgeld.
Sportongevallen
De juiste procedure die u moet volgen bij een sportongeval is te vinden op onze website:
Aan alle ouders zal gevraagd worden om het huisreglement persoonlijk te ondertekenen en aan de club terug te bezorgen. Bij K.ST. ELEN staat fair play zowel bij het sporten als bij het supporteren op de eerste plaats!